Armeniskt traditionell bröd ”Matnakash”
Som i stort sätt betyder att dra och forma med fingrarna. Det krävs lite tålamod och mer tid för jäsning men framför allt, mycket kärlek 🙂
Jag har så många minnen med det här brödet.
Under tonåren gick jag och klasskompisarna och handlade varm matnakash från kvarterens bageri.
Vi delade brödet och åt medan det var varmt. Det var nästan så att vi brände våra fingrar.
Recept 3 matnakash
5 dl vatten + 3 dl vatten
2 st torr jäst (ca 50 gram)
2 dl mjöl + 5 dl mjöl
1 tsk salt
2 msk olja
Gör så här
Blanda ihop 5 dl vatten med 2 dl mjöl och jäst i en skål och låt det jäsa en halv timme.
Tillsatt 3 dl vatten och resten av mjölet och arbeta ihop till en mjuk och smidig deg. Häll över oljan på degen, massera in och täck med plastfolie. Oljan gör att degen blir mjuk även under jäsningen.
Låt det jäsa till dubbel storlek.
Dela degen i tre delar, forma till bollar och låt det jäsa igen. Forma brödet med fingertopparna till en rektangulär form och sedan trycker du ner tre rader med sidan av handen mitt i brödet.
Låt det jäsa ytterligare en kvart och baka mitt i ugnen i uppvärmt ugn i 200 grader tills brödet får fin färg.
baka och njut…