En smarrig pirog med blandsvamp och västerbottensost. Det bästa av två världar!
En underbar god pirog som räcker till många. Servera gärna pirogen med en grön sallad så blir alla mätta och glada.
Degen är en höjdare för mig och används i många av mina recept till olika piroger. Den gör halva jobbet och pirogen blir ju ännu godare så att säga.
Dessutom så har man alla ingredienser redan i kylen, skulle jag tro!?
Pajdeg för 2 piroger
10 dl mjöl
300 g smör
3 dl naturell yoghurt
Fyllning
500 g svamp
1 gul lök
2 dl finriven västerbottensost
salt, peppar
ägg till pensling
persilja
Gör så här
Putsa svampen och grovhacka, skala löken, dela och skär i skivor. Stek svampen med löken i en panna i smör tills det har fått stekyta. Salta, peppra och häll i finhackad persilja. Låt det svalna.
Häll upp mjölet i en skål och smula smöret i det med fingrarna. Tillsätt yoghurten och och arbeta ihop till en smidig deg. Dela i två och låt degen vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut degen i ca en 25×30 och 1 cm tunt platta. Lägg på svampfyllningen på ena sidan av pajdegen och strö över osten. Vik ihop kanterna med fingertopparna och tryck till med gaffel.
Lägg pirogen på bakplåtspappersklädd plåt, pensla med ägg, gör små snitt på pirogen och strö över med sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 20 minuter eller tills det har fått fin färg.
Njut av dessa godingar…