Borsch! en mycket god rysk rödbetssoppa/ gryta som jag bara älskar och tillagar ganska ofta. Borsch är också en av många härliga maträtter från min barndom. God att äta både kall och varm, går att laga med kött och även vegetarisk.
Men eftersom jag är köttälskare så har jag tillagar jag det helst med oxsvans. En sån underskattat köttbit för vissa men för oss andra en gudomlig bit att koka buljong på. Köttet har också mycket smak och smälter i munnen efter att man har kokat länge.
Recept 5 pers
1 kg oxsvans (eller högrev)
2 gula lökar
2 morötter
3 stora rödbetor
3 potatis
300 g fast vitkål
1/2 dl matolja
1 msk smör
1,5 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
4 lagerblad
4 lagerblad
Salt, peppar, vitpeppar
1dl finhackad färsk persilja
Gör så här
Koka oxsvans i en gryta med så mycket vatten så att det täcker köttet. När det börjar koka upp, ta bort från värmen och häll bort. Börja koka köttet igen för att få klarare buljong.
Tillsätt vatten så det täcker och låt koka upp igen med ett par lagerblad, salt och svartpepparkorn.
Ta bort all skum som flyter upp på ytan. (det är från köttet). Koka minst en timme för mörare kött med låt inte det koka sönder.
Ta bort all skum som flyter upp på ytan. (det är från köttet). Koka minst en timme för mörare kött med låt inte det koka sönder.
Finhacka löken, skala och skär grönsaker i tunna strimlor. (spara en rödbeta). Fräs alla grönsaker i en rymlig gryta i oljan och smör tills de får färg. Tillsätt tomatpurén, kryddorna, potatisen delat i stora kuber och så mycket buljong så det täcker alla grönsaker och köttet.
Låt det puttra i medelvärme i ca 20 minuter. Skala och riv den sista rödbetan och tillsätt den mot slutet, det är för den fina röda intensiva färgen. Koka en liten stund till oh tillsätt persiljan.
Smaka av, salta och peppra.
Servera med en klick smetana, vinäger, finhackad persilja och gott bröd såklart.
Spara