En sommartårta med fläderblomssirap, mascarponekräm, jordgubbar och smultron från trädgården.
Supergod och maffig tårta. Kanske lika hög som bergen Ararat. Det är exakt så jag vill ha när jag väl bakar en tårta, annars får det vara.
Just nu så är det hög säsong för smultron och jordgubbar. Plocka om du har möjlighet och dekorera din tårta som jag har gjort.
Tro mig det blir uppskattat.
Bottnar
8 ägg
3 dl socker
4 msk mjöl
4 msk potatismjöl
2 tsk bakpulver
1dl fläderblomssirap
2dl jordgubbssylt
Kräm
500 g mascarponeost
10 dl grädde
3 dl florsocker
Jordgubbar och smultron till garnering
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa 2 bakformar i ca 20 cm i diameter.
Skilj äggvitorna från äggulor.
Vispa äggvitorna med hälften av sockret en stund, sedan vispa ihop resten till en hård skum. Vänd ner äggulorna i smeten. Blanda ihop torra ingredienserna och häll i smeten. Blanda försiktigt så det inte tappar volym.
Dela smeten i två delar, häll i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Ta ut låt det svalna helt.
Vispa ihop mascarpone, grädde och florsocker till en len kräm.
Dela varje tårtbotten i tre delar ( 6 bottnar )Pensla och ringla fläderblomssirap mellan varje tårtbotten.
Födelsedagen sylt och mascarponekräm mellan tårtbottnar. Täck hela tårtan med resten av krämen.
Garnera med jordgubbar och smultron.
Tårtan blir godast om den får gotta sig i kylen över natten.