Örtbröd i en vacker form.
Formbröd som penslas med örtolja med färska hackade timjan och rosmarin. Bröden får en härlig gul färg av durumvetet och doftar helt fantastiskt. Jag får nästan känslan av att jag befinner mig i Italien i den lilla stugan upp i bergen som vi bodde i en sommar. Underbar goda småbröd med liten ansträngning om ni frågar mig och definitivt värt att baka.
Recept
5 dl vatten
25 g jäst
1 msk salt
6 dl durumvete
2 dl vetemjöl
Örtolja
25 g smör
0,5 dl olivolja
rosmarin, timjan (ca 1 msk)
flingsalt
Gör så här
Blanda vatten, salt och jäst i en skål och blanda till det löses upp. Börja hälla i mjöl och durumvete och arbeta ihop till en mjuk deg. Häll degen på bordet och knåda mer.
Knåda till en stor boll och låt det jäsa under en duk i skålen till dubbel storlek. Ta och forma 9 st små bollar. Sätt ugnen på 250 grader under tiden så att den blir ordentligt varm.
Smält smöret och blanda med oljan och färska örterna. Lägg de små brödbollarna i den oljade formen och låt det jäsa en kvart till. Sänk värmen till 200 grader och lägg i formen. Grädda tills de får fin färg och pensla flera gånger under gräddningen. Det tar ca 20 minuter.