Nu är det gott om svenska äpplen och jag tänkte ägna mig de närmsta dagarna åt bakning och lite olika efterrätter med äpplen. Det finns så många sorters olika sorters svenska äpplen, så passa på och köp. Har man inte ägna äpplen som jag så finns det alltid någon som vill bli av med sina egna. Det brukar också finnas höstmarknader där kan man också köpa äpplen och även en massa andra sorters grönsaker.
Jag älskar äpplen i olika pajer, kompotter, marmelad, äppelmos och efterrätter. Det kan aldrig vara fel med en underbar äppelpaj och hemgjord vaniljisås.
Idag har jag bakat små pajer för att jag gillar att alla får sin egen men vill ni ha en stor så kan ni göra det istället.
Det är samma recept som jag tidigare använt när jag har bakat jordgubbs och blåbärspajer. Degen har blivit en av mina favoriter.
Vad gäller äpplen så kan man ta vilken sort man vill. Man får blanda och toppa med det man vill och tycker är gott. Jag gillar att blanda mina äpplen med kanel, kardemumma, valnötter och ett par droppar citronsaft.
Jag älskar doften av ny stött kardemumma som doftar så gott i hela köket. Mums!
Det är nästan som att det luktar jul i mitt kök. Nej, herre gud jag vill inte ha vinter… Inte än i alla fall.
Vaniljsås
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk osaltat smör
3 äggulor
2 msk socker
2 msk potatismjöl eller maizena
Dela vaniljstången i mitten, skrapa bort fröna med en vass kniv, häll dem och stången tillsammans med mjölken i en liten kastrull och koka upp det. Ta ut vaniljstången och ta bort kastrullen från plattan. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och vispa samtidigt som du häller mjölken i äggblandningen. Vispa inte med stålvisp, såsen blir grå av det.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa tills det småputtrar och blir tjockare. Ta bort från plattan och lägg i smöret och blanda.
Blanda till sist i uppvispad grädde och blanda försiktigt. Nu är såsen färdig och både ser och smakar helt underbart.
Recept pajdeg för 5 små pajer
170 g kall osaltat smör i små bitar
2,5 dl mjöl
2 msk strösocker
2 msk kall vatten
en nypa salt
3 stora äpplen
1 tsk kanel
1 grov kardemumma
2 msk råsocker
2 msk citronsaft
Gör så här
Häll mjöl, socker och salt i matberedaren och kör ett varv. Häll i smörbitarna och kör snabbt tills det blir nästan som smul deg och häll sist i vattnet. Stäng av så fort degen börjar bli fast.
Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet ett par timmar. Jag brukar platta degen innan jag plastar in för att annars blir degen ganska hård och svårarbetad.
Dela äpplena i mitten och skär i tunna skivor med skalet på. Lägg det i en skål och strö över kanelen, kardemumman (stöta med mortel innan), citronsaften och sockret.
Sätt ugnen på 200 grader så att den blir varm.
Ta ut degen och dela den i fem små bollar, kavla ut dem till tunna runda cirklar och lägg dem på en plåt.
Lägg lite av äppelklyftorna mitt i varje paj, vik in kanterna över fyllningen. Pensla med vatten eller äggula och grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter tills pajerna fått en fin gyllenbrun färg.
Servera ljummet med glass, vispad grädde eller vaniljsås. Strö över lite rostade valnötter.
Det är en ren njutning , jag lovar!
Lycka till!
2 reaktioner på ”Äppelpaj med hemgjord vaniljsås och rostade valnötter”
Hej,mums,mums pajen doftar gott,när jag bara titta på dom.kram från nr."6"
Tack snälla du Krystyna, Kram Anna