Rysk Peroshki är streetfood i de flesta östeuropeiska länder. Underbar goda friterade piroger med potatisfyllning. Om ni undrar varför jag har bakat dessa piroger så kan jag berätta att det här lagas i varje armeniskt hem och är en stor favorit.
Man kan göra dem även med köttfärs men eftersom jag älskar potatis så detta är min favorit. Det serveras med salt och paprikapulver vid sidan om så man kan smaksätta hur man vill. Söt paprika för barn och stark för dem som tål det. Det är liksom pricken över i och gör pirogerna ännu godare.
Det här är smaker från min barndom och kopplat till många minnen. Provade baka till mina barn och de älskar det lika mycket som jag gör.
Jag är helt säker på att ni kommer att älska det också.
Recept ca 50 st (stor sats)
3 ägg
4 dl yoghurt
1 dl mjölk
2 msk bakpulver
25 g jäst
10-12 dl mjöl
3 msk matolja
olja till fritering
Potatisfyllning
1 kg potatis
2 gula lökar
1/2 dl olja
vitpeppar
1 dl persilja
Gör så här
Värm mjölken till 37 grader. Häll i en degbunke och smula ner jästen och blanda till det löses upp. Tillsätt sedan yoghurt, ägg, olja och blanda. Häll i lite mjöl i taget med bakpulvret och arbeta ihop till en mjuk deg. Låt det jäsa ordentligt i någon timme.
Under tiden kokar du potatisen och potatismos (utan mjölk). Finhacka löken och stek i olja tills det fått lätt färg. Blanda i potatisen, smaksätt med vitpeppar och sist finhackad persilja. Låt fyllningen kallna.
Häll den jästa degen på bakbordet och forma till små bullar i ca 50-60 g per bulle. Låt det jäsa lite till under en duk.
Kavla ut avlånga degplattor. Lägg en msk fyllning på varje degplatta, knyt ihop, tryck och platta till försiktigt. Fritera i en panna i rapsolja i bägge sidor tills de blir gyllenbruna.
Servera med salt och sött eller starkt paprikapulver.
2 reaktioner på ”Ryska piroger- Peroshki”
När ska man lägga in 2 msk bakpulver och 3 msk olja ? framgår inte i receptet
Hej,
va bra, nu ska jag lägga till.
lycka till