jag älskar hembakat bröd och helst surdegsbröd. Surdegsbröd kräver mycket tid och planering som ni vet så här kommer ett recept på en variant som jag brukar också baka när det ska gå lite snabbt. Passar utmärkt till lyxiga mackor, frukost och går även bra att frysa in.
Jag älskar vit bröd med durumvete som kanske är inte så hälsosamt men vill ni baka med rågmjöl eller annan sort mörkare mjöl så går det också bra.
Många har frågat efter receptet så här kommer det.
Recept för ca 18 st.
1 liter vatten, 37 grader
1 liter vetemjöl
1 kg durumvete
1 tsk honung
1,5 msk salt
10 g jäst
Gör så här
Blanda vatten, salt, honung och jäst i en stor skål och blanda till det löses upp. Börja hälla i vetemjölen och arbeta ihop. Nu när degen är ganska lös, börja med att hälla i durumvete och knåda. Häll degen på bordet och knåda mer. Degen ska inte vara lös och inte för hård heller så känn efter och mjöla med durumveten till du får en smidig deg. Knåda till en stor boll och låt det jäsa, antingen på bordet under en handduk eller i skålen. Jäs till dubbel storlek. Ta och forma ca 18 st små bollar. Sätt på ugnen på 275 grader under tiden så att den blir ordentligt varm. Lägg små brödbollarna på en mjölad bakplåt och jäs en halv timme till. Mjöla med durumvete, snitta som ett kryss och lägg plåten mitt i ugnen. Kasta en skvätt kokande vatten i botten av ugnen som ger brödet fin färg och skorpa av ångan som bildas. Sänk värmen till 250 grader. Grädda tills de får fin färg. Det tar ca 20-25 minuter. Ta ut brödet och låt det vila på galler.