Jag bakar bullar ganska ofta med olika fyllningar. Ibland även kanelbullar. Vem gillar inte kanelbullar?
Nu har jag bakat surdegskanelbullar. Först var jag skeptisk på om de skulle jäsas eller inte men det gjorde det och bullarna blev helt fantastiska! Så lätta och saftiga.
Jag och alla andra som åt tyckte att de var de godaste bullar som jag någonsin har bakat. Hållbarheten är ju lång precis som brödet jag bakar tack vare surdegen.
Det tar lite mera tid, för att bullarna ska jäsas i ugnen över natten men vet ni vad? Det är verkligen värt väntan.
Jag rekommenderar er alla som vill äta riktiga bullar att prova detta recept. Receptet är från Sebastian Boudet’s bok.
Se till bara att ni har en bubblig surdeg innan ni sätter igång, så går resten som en dans. Det lovar jag.
Recept för 15 stora bullar
700 g vetemjöl
100 g råsocker
10 g salt
10 g grovmalen kardemumma
1 ägg
350 g mjölk
80 g aktiv bubblande surdeg
100 g rumstempererad smör
Fyllning
200 g rumstempererad smör
80 g strösocker
20 g kanel
Pärlsocker eller mandelspån till garnering
Smält hälften av smöret till fyllningen i en kastrull. Ta bort kastrullen från spisen och blanda ´ner socker och kanel. Blanda sedan ner resten av smöret och vispa till en fin konsistens. Täck med plastfolie och låt det stå framme i rumstempererat.
Dag 1, degen
Blanda mjöl, socker, salt och kardemumma på ett bord och gör en urgröpning i mitten. Eller gör degen i en stor bunke, går lika bra.
Häll sedan mjölk (värm den om den är kall), ägg och surdeg i mjölblandningen och blanda allt till en slät deg.
Knåda degen en stund tills den släpper från bunken, eller bordet.
Låt den vila i 20 minuter under en handduk.
Ta det rumstempererade smöret och knåda in i degen. Mycket geggig historia men efter en stund så får man en mycket mjuk deg. Låt degen vila under en fuktig handduk i 2 timmar i rumstempererat.
Plasta in degen och låt det vila ytterligare i en timme i kylen.
Kavla ut degen till en 3-4 mm tjock fyrkant. Bred ut kanelkrämen på degen. Vik över en tredjedel av degen mot mitten och ta sedan resten av degen på motsatt sida och vik över även den så att man får en platta med tre lager. Skär ut cirka 2 cm breda remsor på längden. Tänj försiktig ut degremsorna på längden genom att dra i degändarna. Tvinna varje remsa två och ett halvt varv runt pek och långfingret och korsa sedan ändan över bullen och vik in och fäst den undertill.
Lägg bullarna på en plåt med bakpapper och spreja bullarna med vatten. Låt bullarna jäsa i en avstängd ugn i 8- 12 timmar, tills de jäser till dubbel storlek. Ställ en liten form med kokhett vatten längst in ugnen så håller man ugnen fuktig och bullarna blir inte torra och jäser bättre.
Dag 2
Nu har bullarna jäst och är färdiga för bakning.Ta ut dem, sätt ugnen på 200 grader. Speja vatten på bullarna eller pensla med äggula, strö över pärlsocker eller mandelspån och grädda mitt i ugnen tills dem får fin färg. Det tar så 15 minuter.
Ni måste bara prova baka de här bullarna!
4 reaktioner på ”Surdegskanelbullar, vad annars?”
Hej!
Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.
Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.
För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen
Med vänlig hälsning,
Emilie
Hittarecept.se
Hej! Vad roligt att du ville gå med i Hittarecept 🙂 Skriv gärna till info@hittarecept.se om du skulle ha några frågor.
Mvh,
Emilie
Hittarecept.se