Jag bara älskar att grilla och njuter nu när det är så vackert väder ute. Det är ju fortfarande sommar och jag har njutit av min trädgård och skördat det lilla jag har för fullt . Under hela sommaren har jag har sluppit köpa sallad, gurka, tomater och kryddor. Ni som älskar att odla och laga mat eller baka vet exakt hur det känns att springa ut och plocka eget. När jag grillar brukar jag alltid ha massor med örter som jag marinerar köttet i. Det får min egen touch på det viset.
Jag gillar inte färdiga marinader då jag inte vet vad dem innehåller. Jag tar alltid örter som jag har stöt med min favorit granit mortel, salt och olivolja och kletar på köttet.
Det luktar så ljuvligt.
Hur som helst, denna gång grillade jag fläskkotletter och till det bakade jag klyftpotatis med svenska äpplen i ugnen. Potatis passar ju med vilket kött som helst och så sköter den sig själv i ugnen medans man står och grillar.
Äpplena var lite syrliga och det passade utmärkt med fläskkött. Till det hade vi grekisk yoghurt som dressing och malda fänkålsfrön. Jag har ofta fänkålsfrön när jag ska tillaga fläsk och som Jamie Oliver sa en gång att just denna kombination av smaker gifter sig med varann.
Alla var nöjda med middan at Demirians och jag blev glad.
Yoghurtdressing
3 dl grekisk yoghurt
2 msk sitronsaft
en nypa flingsalt
en nypa vitpeppar
1 tsk mald fänkålsfrön
Gör så här
Häll yoghurt i en skål. Salta och peppra. Häll över fänkålsfrön.
Klyftpotatis med äpplen
1 kg potatis
1 kg äpplen
4 msk olivolja
salta och peppra efter smak
Färsk oregano till garnering, gärna med blommor.
Gör så här
Tvätta potatisen och äpplena. Dela dem i klyftor med skalet på. Lägg potatisklyftorna i ett ugns fat, salta och peppra och ringla över hälften av olivoljan och baka mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Lägg på äppelklyftorna i formen ovanför potatisen och häll i resten av olivoljan och kör i ugnen en stund till tills äpplena fått färg. Garnera gärna med oregano och blommor. Jag tycker att det blir snyggt för ögat.
Recept för 5 st. fläskkotletter
1,2 dl olivolja
1 msk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 msk halvsalt
2 msk finnhackad rosmarin
2 klyftor finriven vitlök
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll över köttet i en stor skål. Blanda ordentlig, täck över köttet med plastfolie och låt det marinera, helst över natten så att det blir både godare och mörare. Har man inte tid så får man marinera rumstempererat någon timme innan grillningen.
Grilla köttet snabbt i två-tre minuter på varje sida och lägg de färdiggrillade skivorna på ett fat.
Det blir massa god sås på fatet av köttsaften som sakta rinner ut och det rensar man självklart med en bit god bröd. Garnera köttet gärna med finnhackad rosmarin.
Lycka till med grillningen!