Vininkokta svenska päron och plommon, björnbär från trädgården. Ta vara på säsongens svenska fina frukter. En riktig höstlig, god och enkel efterrätt som puttrar sakta på spisen medans man njuter av middagen.
För er som inte vill ha med vin så går det utmärkt att använda alkoholfritt vin eller cider, men jag tycker att vinet ger den lilla extra stingen…
Visst är det vackra färger, björnbären är från min trädgård 🙂
Recept
4 st. små fasta päron
3 hårda plommon
4 dl vatten
2 dl vitt vin
3 dl rörsocker
2 msk citronsaft
2 st. vaniljstänger
Gör så här
Börja koka vatten, vinet, socker och citronsaft i en kastrull. Dela vaniljistängerna på längden och skrapa ur fröna i lagen. Lägg ner stängerna också och låt det koka vidare. Skala päronen och skär på mitten men låt skaftet vara kvar, dela plommonen. Lägg frukhalvorna i lagen och låt det småputtra tills de blivit mjuka. Prova med en sticka. Kolla då och då för det går ganska snabbt och plötsligt är de för mjuka. Det får inte koka sönder.
Ta upp frukthalvorna när de är färdigkokta och forstätt att koka lagen tills det blir lite tjockare.
Servera ljummet med vaniljglass, kvarg,vitchokladmousse eller mascarponekräm beroende på vad du har hemma. Ringla generöst med sirapen över härligheten innan servering.