Sammetslena, vackra och söta persikor. Nu när det är säsong för dessa underbara frukter och jag älskar det. Förutom att äta dem som de är så använder jag persikor i sallader, gör kompott och marmelad av dem men de är minst lika goda som grillat eller ugnsrostat.
Men nu så passar jag på och gör persikoglass. En mycket enkel variant med få ingredienser och utan glassmaskin. Till glassen har jag persikohalvor utan extra socker som balanserar sötman i glassen. Sötsurliga persikohalvor och valnötter som jag bara älskar.
Recept ca 1 liter
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
2 stora persikor
1 tsk vaniljextrakt
Tillbehör – persikor, valnötter
Persikor- rosta och servera två halvor till varje pers
Gör så här
Dela persikor i halvor och dela halvorna sen i små bitar. Koka dem i en kastrull till de kokat sönder och fruktköttet blivit mjukt.
Fixa till en puré, låt det svalna.
Vispa grädden luftigt, tillsätt kondenserad mjölk och rör om. Blanda i persikopurén, vaniljextraktet och rör om. Häll i en form och frys in i några timmar.
Ta ut en stund innan servering. Dela persikor och stek i pannan med en klick smör ( utan socker ) till de får fin färg och blir mjuka eller rosta i ugnen i ca 20 min i 170 grader.
Servera med grillade, stekta eller ugnsrostade persikohalvor och finhackade valnötter.
Njut av sommaren!