Lammfärsbullar i mustig rödvinstomatsås och potatismos

Det här är så himla gott, rena rama tröstmaten för mig. Den har liksom allt som jag bara älskar. En utmärkt middag för en kall vinter kväll.

Potatismos, lammfärsbullar och tomatsås med en skvätt rött vin och en massa härligheter som stått och puttrat ett tag. Garnerat med riven parmesanost, basilika och olivolja. Önskar att det fanns smellovision…
Jag älskar örter och har jag färsk basilika både i färsen och till garnering. Färska örter ger färg och liv i all mat och ser mycket mer aptitlig ut om ni frågar mig. Vinet kan uteslutas och ni kan ha vatten istället om barnen ska äta såklart.
Gillar ni inte lammfärs så kan ni ta kalvfärs eller nöttfärs istället.
 
Recept
 
500 g lammfärs
1 stor gul ök
1 ägg
1/2 dl vatten
1 tsk paprikapulver
1 krm kryddpeppar
1 dl finnhackad basilika
1/2 tsk salt
smör och olja till stekning
 
Tomatsås
 
1/2 dl olivolja
1 stor gul lök
300 g stjälkselleri
1 msk tomtpure
300 g cocktailtomater i burk
2 dl rött vin
salt och peppar
 
Potatismos
 
1 kg mjölig potatis
50 g smör
 
Parmesan och basilika till garnering
 
Gör såhär
Finnhacka löken och häll i en skål med lammfärsen. Blanda i resten av ingredienserna och gör en smidig färs.
Rulla ihop små lammfärsbullar och lägg på bakpapper. Låt dem vila en stund så håller de formen och går inte sönder när man steker dem.
 
Finnhacka löken och sellerin till tomatsåsen, låt det svettas i olivoljan i  kastrull, häll i tomatpurén och vinet.
Rör om och häll i cocktailtomaterna, salta och peppra och låt det puttra ett par minuter på låg värme.
Börja stek lammfärsbullarna i smör och olja lite snabbt så att de får lite färg.
Häll i tomatsåsen i en ugnsform och lägg i lammfärsbullarna i  såsen. Täck med folje och låt det gotta sig i ugnen i någon timme på 175 grader.
 
Koka de skalade potatisen med lite salt. Spara av lite spaden. Mosa potatisen med en potatispress, tillsätt smöret och lite av spadet. Jag tycker att det blir godare så.
 
Häll potatismos på en tallrik, lammfärsbullarna med en rejäl sked av tomatsåsen på det, riv lite parmesan ost och garnera med färska basilikablad.
 
Jag är i himmelen!!! hur är det med er?
 
 
 
 
Anna

Hej och välkommen till KitchenOfAnna.
Jag heter Anna och det är jag som skapar, lagar och fotar allt det ni ser här!

Här hittar du alla mina recept på min mat, bröd och söta bakverk.

Hoppas att du blir inspirerad, hungrig och vill sätta igång med hemlagat mat.

Kategorier

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *