Gifflar med aprikosmarmelad och valnötter.
Alltså den här kombon av aprikoser och nötter är helt magisk. Kanske lite mer för mig som är helt galen i aprikoser. Men det vet ni redan…
De här gifflarna passar perfekt till armenisk kaffe eller det man gillar. Jag är så himla svag för bakelser och godingar som dessa och just därför så får ni receptet och kan avnjuta också.
Recept 40 st.
10 dl mjöl
400 g smör
2 dl mjölk
2 msk socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning
3 dl aprikosmarmelad
200 g valnötter
äggula till pensling
pärlsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 75 grader.
Häll upp mjölet i en skål och smula smöret i det med fingertopparna. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, mjölk och arbeta ihop till en smidig men mjuk deg. Dela degen i små bollar.
Kavla ut degen till ganska tunt ca 3 mm runda plattor ca 8 cm i diameter. Fördela marmelad på plattan och strö över valnötter.
Skär eller sporra ut 6 eller 8 snibbar a varje kaka, rulla ihop och forma små gifflar. Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar, pensla med äggula och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 minuter tills de får lätt färg.