Här har ni det!
Min ”Sirun” äppeltart. Sirun betyder vacker på armeniska. En mycket enkel och vacker tart om ni frågar mig. Passar lika mycket att baka mitt i vintern som på sommaren. Jag har förvarat mina fina äpplen från trädgården i förrådet inför vintern. Snart blir det bakning igen.
Vi har fem olika äppelträd i trädgården och alla har fina frukter. Riktigt rosa utanpå och ljusrosa inuti som ni ser.
Jag serverar min tart med färsostkräm med vanilj denna gång.
Recept
220 g mjöl
120 smör
1 dl florsocker
1 nypa salt
1 äggula
Fyllning
3 stora äpplen
3 msk aprikosmarmelad
Gör så här
Häll i alla ingredienser till degen i matberedaren och och blanda ihop till en smidig deg. Täck degen med plastfolie och låt den ligga ca 2 timmar i kylskåp.
Kavla ut degen till en tunt platta i ca 30 cm i diameter. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Håller degen torr och fastnar ej. Bre på aprikosmarmeladen på förutom 3 cm på kanterna. Placera tunt skivade äppelskivorna som en cirkel och vik in kanterna. Pensla kanterna med äggula och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter i 170 grader.
Kavla ut degen till en tunt platta i ca 30 cm i diameter. Jag använder alltid lite potatismjöl när jag kavlar. Håller degen torr och fastnar ej. Bre på aprikosmarmeladen på förutom 3 cm på kanterna. Placera tunt skivade äppelskivorna som en cirkel och vik in kanterna. Pensla kanterna med äggula och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter i 170 grader.
Ta ut pajerna från ugnen och låt dem svalna.