Hej på er,
våren och värmen är här men även fina rabarber.
Vårens första rabarbertarte med vaniljkräm, inkokta rabarberskivor i sockerlag och pistagenötter.
Jag har skapat en hel del recept men har inte haft någon med rabarber. Nu blir det fler recept på bakverk och efterrätter, så håll utkik här på bloggen.
Hoppas att ni gillar det 🙂
Pajdeg
125 g kall smör
3 dl mjöl
2-3 msk vatten
Rabarber i sockerlag
2 mellantjocka rabarbertjälkar
3 dl vatten
1 dl socker
Vaniljkräm
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk osaltat smör
3 äggulor
3 msk socker
2 msk potatismjöl eller maizena
Gör så här
Smula ner smöret i en bunke med mjölet i, häll i vatten och arbeta snabbt ihop röran till en deg. Knåda inte degen. Kavla ut degen tunt och klä pajformen, skär kanterna med en kniv, nagga med gaffel. Lägg formarna i frysen en stund innan gräddningen då håller de formen bättre. Ta ut formen från frysen och grädda mitt i ugnen, 200 grader i max 30 minuter eller tills pajen har fått lätt gyllenbrun färg. Ta ut och låt det svalna.
Börja med rabarberkompotten. Tvätta och skär rabarbertjälkarna snett i ca 3 mm tjocka skivor. Koka ihop vatten och socker i en kastrull i ca 5 minuter tills det tjocknar lite. Lägg i rabarberskivorna och låt det småputtra i ett par minuter. Ta bort från värmen annars blir rabarberskivorna för mjuka. Låt det kallna ordentlig.
Börja med vaniljkrämen.
Dela vaniljstången i mitten, skrapa bort fröna med en vass kniv, häll dem och stången tillsammans med mjölken i en liten kastrull och koka upp det. Ta ut vaniljstången och ta bort kastrullen från plattan. Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke och vispa samtidigt som du häller mjölken i äggblandningen. Vispa inte med stålvisp, såsen blir grå av det.
Häll tillbaka såsen i kastrullen och vispa tills det småputtrar och blir tjockare. Ta bort från plattan och lägg i smöret och blanda.
Blanda till sist i uppvispad grädde och blanda försiktigt. Häll i pajformen och lägg i kylen.
Sila rabarberskivorna och garnera genom att lägga runt i pajen. Garnera med krossade pistagenötter.