Chilliskörd och het sås! chilliolja eller vad ska vi kalla denna enkla hetta mix som jag bara mixade ihop häromdagen. Passar perfekt till grillade laxen!
Ju det är sant, jag har 17 olika chilli sorter hemma som skördas varje år och används i matlagningen. Det är väldigt gott att även äta färsk till maten. Det är kan vara klokt att ha vid sidan om maten ifall inte alla i familjen vill äta starkt mat.
Med lite kärlek och vatten så kan vissa chilliplantor överleva flera år.
Jag använder inga bekämpningsmedel när jag odlar förutom lite benmjöl i början för förstärka plantan. Det är ekoodling som gäller 🙂
Sen vattnar vi med vatten från dammen som är mycket näringsrik.
Styrkan på såsen/oljan styr du själv genom att mixa de olika chillisorten, härligt va! smaka och prova helt enkelt.
Recept
Färsk laxfile
1 hel chili färsk ( med frön)
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja
persilja
oregano
salt, peppar
Gör så här
Mixa ihop alla ingredienser till chilioljan med en stavmixer eller liten matberedare til grövre konsistens.
Häll i en burk. Pensla laxfilen med olja och grilla i halster med skinnet på. Vänd ett par gånger under grillningen och grilla till en innetemp på 56 grader.
Ta bort filéen och häll över chilliolja och pressa citron på.
Tips: grilla citronhalvor på grillen som karameliseras och blir lite söta. Mycket gott att pressa på fisken eller salladen.