Hej på er,
Jag såg dessa underbara fina aprikoser med rödrosiga kinder och kunde inte låta bli att köpa. Jag är ju så förtjust i aprikoser och blir alldrig trött på att baka med dem, fota dem eller äta dem för den delen.
Dessa är spanska aprikoser, inte lika goda som armeniska men vackra på bild 😉
Aprikosbladen är från mitt eget aprikosträd i trädgården som tyvärr inte ger några frukter pga de kalla breddgraderna.
Denna gång hade jag ett recept eller närmare sagt en smakkombo i huvudet som aprikoser och timjan. Jag satte igång och bakade och det visade sig att vara en lyckad och smakrik kaka.
Recept
120 g smör
2 dl socker
3 ägg
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
Ett par kvistar timjan
1,2 dl mjölk
4 dl mjöl
Smuldeg
100 g smör
1 dl mjöl
1 dl malda valnötter
4 små aprikoser
Mascarponekräm
200 g mascarponeost
2 dl grädde
1 dl florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform på 18 cm i diameter för en hög kaka ( eller vallfritt form då minskar man baktiden ).
Vispa socker och smör ihop i ca fem minuter.
Tillsätt ett ägg i taget och mixa . Blanda ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljisocker och vänd ner i äggsmeten. Hacka och häll i timjan.
Häll i mjölken och rör ihop försiktig till en slät smet. Blanda alla ingredienser till smuldegen och arbeta med fingertopparna till en smulig deg. Fördela hälften av smuldegen på botten av formen. Häll smeten i formen, dela och skär aprikoserna i tunna skivor och stick ner dem i smeten. Toppa resten av smuldegen på toppen av kaksmeten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Ta ut kakan och låt det svallna. Mixa ihop alla ingredienser till krämen. Spritsa på marcarponekräm på kakan och dekorera med färska aprikoser.
Njut av denna underbara bakverk 🙂