Pilmeni är ryska köttfylda pastakuddar och de är också väldigt populära i Armenien. Detta är en rätt som jag är uppvuxen med och tillagar ganska ofta. I Armenien äter vi med vitlöksyoghurt och smält smör med paprikapulver eller/och chiliflingor för de som föredrar lite mer hetta.
Efter starka önskemål kommer äntligen receptet för Pilimeni (Armenian style…)
Servera pilmeni med vitlöksyoghurt och paprikasmör 🙂
Receptstor sats (minst 50 st )
3 dl ljummet vatten
1 tsk salt
8 dl mjöl
Fyllning
500 g nötkött
1 gul lök
1 kruka persilja
1 msk smör
Salt, peppar
Yoghurtsås
1,5 dl yoghurt
2 klyftor vitlök
Salt
Blanda yoghurt med pressat vitlök och en nypa salt.
Paprikasmör
100 g smör
1 msk paprikapulver
Smält smöret i låg temperatur i en kastrull, häll i paprikapulver och rör om försiktigt. Låt det stå och dra en liten stund. Ta bort från plattan.
Gör så här
Häll vatten och salt i en bunke och rör ihop tills det löses upp. Blanda ner mjölet och gör en smidig deg. Degen ska inte vara kladdig och inte för hårt heller. Täck över med plastfolie och låt det vila i kylen en stund.
Skala och dela löken, mixa snabbt ihop med persilja i matberedaren. Tillsätt nötköttet och smöret, salta, peppra och gör en färs. Häll i lite vatten om den är för hårt.
Kavla ut degen ganska tunt och skär ut små runda formar (jag gjorde med ett vinglas). Fyll varje degplatta med en tsk färs, vik ihop, tryck till och forma till halva kuddar.
Lägg de färdiga Pilmenina på mjölat form och håll i kylen så länge.
Koka i saltvatten precis som vanlig pasta. De är färdigkokta när de flyter upp till ytan. Ta upp ur vattnet. Servera genast med vitlöksyoghurt och paprikasmöret.
Det här så gott att man säger ”matert hett kutes” på armeniska. Betyder ungefär ”finger licking good!” men lite mer våldsamt då den exakta översättningen är ”Du äter dina fingrar också”